Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

ĐỀ THI VÀO LỚP 10 MÔN ANH NGHỆ AN 2021

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021-1
Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021-2
Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021-3
Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021-4
Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021-5
Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021-6

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO

KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT

NGHỆ AN

ĐỀ THI CHÍNH THỨC

(Đề thi gồm có 05 trang)

MÃ ĐỀ: 952

NĂM HỌC 2021-2022

Khóa ngày 29/5/2021

Môn thi: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 120 phút, không kể thời gian phát đề

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 1: Daisy is so generous. She is willing to give beggars her money.

A. loyal B. careless C. mean D. kind

Question 2: She was like a cat on hot bricks before her big exam.

A. nervous B. comfortable C. depressed D. relaxing

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 3: Charles is very keen _______ collecting stamps in his leisure time.

A. of B. on C. in D. at

Question 4: The smell of the sea _______ his childhood.

A. take after B. took him in

C. took it for granted D. took him back to

Question 5: Canned food is not as healthy as fresh food, ______?

A. is it B. isn’t it C. doesn’t it D. does it

Question 6: It was ________ long book that I couldn’t finish it.

A. so B. such C. too D. such a

Question 7: Singapore is _______ small city – state in Southeast Asia.

A. the B. an C. 𝜙 (no article ) D. a

Question 8: The more cigarettes you smoke, ______ you will die.

A. the harder B. faster C. the easier D. the sooner

Question 9: The sight of his pale face brought _______ to me how ill he really was.

A. house B. home C. place D. life

Question 10: The Louvre Museum ______ from 9 a.m to 6 p.m, every day except Tuesday and Wednesday.

A. will open B. opens C. will be open D. open

Question 11: Facebook was built on the ______of earlier network sites like Myspace and Bebo.

A. success B. succeed C. successful D. successfully

Question 12: If our teacher were here now, he ______ us with this difficult exercise.

A. helps B. would help C. will help D. has helped

Question 13: Her mother, _______ has been working for thirty years, is retiring next month.

A. which B. that C. whom D. who

Question 14: The doctor said that the patient was ______ good progress thanks to intensive and continuous treatment.

A. causing B. getting C. making D. catching

Question 15: Nobody knows what the ______ of the explosion was.

A. reaction B. reason C. cause D. source

Question 16: She gave him a _______ wallet on his birthday.

A. small leather brown B. small brown leather

C. brown small leather D. leather small brown

Question 17: It’s cold outside, _______ your coat.

A. put down B. put off C. put on D. put into

Question 18: The facsimile ______ by Alexander Bain in 1843.

A. was invented B. has invented

C. has been invented D. invented

Question 19: We don’t allow you ______ in our house.

A. to smoke B. is smoking C. smoke D. smoked

Question 20: The flight to Hanoi was delayed for twenty minutes ______ the weather was bad.

A. because B. in spite of C. because of D. although

Question 21: When I went out, the sun ______ brightly.

A. is shining B. shone C. was shining D. shines

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions

Question 22: She tries always to finish her homework before going to bed.

A. before B. her C. tries always D. going to bed

Question 23: They were waiting nervous in the waiting room for the interview.

A. waiting room B. nervous C. for D. were

Question 24: He didn’t get the job despite of his experience in the field.

A. field B. experience C. despite of D. didn’t get

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best completes each of the following exchanges.

Question 25: Tina and Sam are talking about weather.

Tina: “Do you think it’s going to rain?”

Sam: “_____. I’m going camping this afternoon.”

A. I hope so B. I think not C. I don’t hope so D. I hope not

Question 26: Peter is talking to Sarah about the meeting.

Peter: “Is everybody happy with the decision?”

Sarah: “_______”

A. Not really B. No. Have you?

C. Yes. It is certainly D. That sounds like fun.

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Question 27: Eden and Edward are chatting after work. Eden suggests eat out.

Eden: “Shall we eat out tonight?”

Edward: “______”

A. It is very kind of you B. You are very welcome

C. That’s a great idea D. That’s all right.

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Question 28: Laura is inviting Mike to her farewell party.

Laura: “Would you like to come to my farewell party this weekend?”

Mike: “________”

A. I’m afraid so B. No, don’t worry

C. You’re welcome D. Yes, I’d love to.

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 29: Teenagers can become addicted to social networking if they cannot control the time they spend online.

A. hooked on B. dependent on C. indifferent to D. exhausted by

Question 30: Heavy rain makes driving on the road very difficult.

A. easy B. hard C. simple D. interesting

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in the pronunciation in each of the following questions.

Question 31: A. unhappy B. umbrella C. uniform D. uncle

Question 32: A. started B. hated C. played D. visited

Question 33: A. sea B. school C. sugar D. salad

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 34: A. invent B. student C. apple D. bookshop

Question 35: A. asleep B. official C. tradition D. special

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 36 to 40.

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

The world is currently experiencing a pandemic of an infectious disease called coronavirus disease 2019 (COVID-19). COVID-19 is a disease caused by a newly discovered coronavirus. Most people (36) ______ are infected with the COVID-19 virus will experience cold or flu-like symptoms and recover without requiring special treatment. Older people, and those with underlying medical problems like heart disease, chronic respiratory disease, diabetes, and cancer are more likely to (37) _____ serious illness. COVID-19 impacts the elderly and those with pre-existing health conditions most severely.

The best way to prevent and slow down transmission is well informed about the COVID-19 virus, what the disease causes and how it spreads. Protected yourself and (38) _____ people from infection by washing your hands or using an alcohol based rub frequently and not touching your face.

The COVID-19 virus spreads (39) _____ through droplets of saliva or discharge from the nose when an infected person coughs or sneezes, so it’s important that you minimize the potential that you infect someone else.

At this time, there are no special vaccines or treatments for COVID-19. (40) _____, there are many ongoing clinical trials evaluating potential treatments. WHO will continue to provide updated information as soon as clinical findings become available.

(Source: https://www.who.int/emergencies/disease/novel-coronavirus 2019)

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Question 36: A. who B. which C. whose D. whom

Question 37: A. treat B. develop C. prevent D. detect

Question 38: A. the other B. others C. another D. other

Question 39: A. partly B. slowly C. primarily D. especially

Question 40: A. therefore B. furthermore C. otherwise D. however

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

Question 41: The car was very expensive. He couldn’t buy it.

A. The car was not cheap enough for him to buy it.

B. The car was so expensive that he couldn’t buy it.

C. It was such experience car that he couldn’t buy it.

D. The car was too expensive for him to buy it.

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Question 42: He was very tired. He still agreed to help me with my project.

A. As tired as he was, he agreed to help me with my project.

B. Despite being very tired, but he agreed to help me with my project.

C. Tired through he was, but he agreed to help me with my project.

D. Tired as he was, he agreed to help me with my project.

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Question 43: The last time I saw her was three years ago.

A. About three years ago, I used to meet her.

B. I saw her three years ago and will never meet her.

C. I have not seen her for three years.

D. I have often seen her for the last three years.

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Question 44: “I’ll take the children to the park,” said the husband to the wife.

A. The husband offered to take the children to the park.

B. The husband advised the wife to take the children to the park.

C. The husband asked the wife to take the children to the park.

D. The husband insisted on taking the children to the park.

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Question 45: He spent two hours doing his homework.

A. It took him two hours to do his homework.

B. He finished his homework two hours ago.

C. It took him two hours doing his homework.

D. He did his homework in two hours.

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 46 to 50.

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

The thing I like most about living on a farm when I was small was the change of seasons: spring, summer, autumn and winter. I could see them all come and go and each one was completely different. If I hadn’t been born and raised in the country, I would have never been able to tell the difference. Now in the city, you can buy summer flowers in winter and eat the same vegetables all the years round. Whereas, in the country, I could only eat things at certain times of the year. For example, strawberries in June and turnips in winter. I lived my childhood with the seasons.

Also we made most of our food and would never eat frozen or tinned food. Everything was fresh, so it must be better than the type of food I am taking now in the city. City people think that people in the country miss a lot of good things about modern life, but in my opinion they miss a lot more than them. They miss real life.

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Question 46: What is the main idea of the passage?

A. The author used to live in the country.

B. Food in the country in comparison to that in the city.

C. Comparison between life on a farm and that in the city.

D. There are four seasons in the countryside.

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Question 47: The word “them” in line 2 refers to _______ .

A. country people B. modern things C. four seasons D. city people

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Question 48: According to the author, the seasons on farm were ______ .

A. very different from one another B. very beautiful bit boring

C. different from those in the city D. the same as those in the city

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Question 49: What can be inferred from the passage about the experience of seasons in a year for the city people?

A. They can see different seasons come and go.

B. It may be hard to tell seasonal difference.

C. Food is similar in all four seasons.

D. Seasons in a year are similar.

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Question 50: According to the passage, all the following are true EXCEPT that _____ .

A. country people eat the same type of food all the year round.

B. the author was born and raised on a farm in the country.

C. the author takes frozen and tinned food now in the city.

D. the author used to live in the country where there are four seasons.

Đáp án đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

————–THE END————-

ANSWER KEY

1.C

2.B

3.B

4.D

5.A

6.D

7.D

8.D

9.B

10.B

11.B

12.B

13.D

14.C

15.C

16.B

17.C

18.A

19.A

20.A

21.C

22.C

23.B

24.C

25.D

26.A

27.C

28.D

29.A

30.B

31.C

32.C

33.C

34.A

35.D

36.A

37.B

38.D

39.C

40.D

41.B

42.D

43.C

44.A

45.A

46.B

47.C

48.C

49.B

50.A

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh Nghệ An 2021

Để cập nhật đề thi vào lớp 10 môn Anh Nghệ An các năm thường xuyên và nhanh chóng, các bạn có thể truy cập vào website của chúng tôi:

Tổng hợp Đề Thi vào lớp 10 – 24htuhoc.com

Hoặc truy cấp website:

Học trực tuyến – Tuyensinh247.com

24htuhoc

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.