Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019 có đáp án

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019 có đáp án

ĐỀ THI TUYỂN SINH LỚP 10 MÔN ANH TPHCM 2019

ĐỀ THI TUYỂN SINH LỚP 10 MÔN ANH TPHCM 2019

LƯU Ý QUAN TRỌNG : Đề thi gồm 4 trang. Thí sinh làm bài ngay trên đề thi này. Thí sinh phải làm đúng theo hướng dẫn cách

ghi câu trả lời ở mỗi phần. Bài làm chỉ được chấm ở các Phần trả lời. Mọi cách ghi khác đều không được chấm điểm.

I. Choose the word / phrase (A, B, C or D) that best fits the space in each sentence. (2.5 pts)

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019

1. My uncle, ________ is a computer programmer, works at New York’s Columbia University.
A. whom B. whose C. who D. which

2. The whole incident was captured ________ CCTV at the shopping mall yesterday.

A. at B. on C. in D. above

3. Internet users often suffer various risks, such as spam or ________ junk mail.

A. scientific B. electric C. electronic D. traffic

4. In 2019 Brunei has a ________ of just over 439,300.

A. currency B. collection C. religion D. population

5. Last weekend, Ba invited Liz to join his family on a ________ to his home village.

A. two-days trip B. two-day trip C. trip of two-day D. two-day’s trip

6. The ________ lot is kept under video surveillance, so you needn’t worry about your car.

A. parker B. parking C. parks D. park-keeper

7. The Internet is available almost everywhere now. ________, some people have never got access to it.

A. Although B. So that C. However D. Therefore

8. Most robots are empowered by artificial ________, or AI, and machine learning technology.

A. intelligence B. internet C. information D. interest

9. _ Hai Dang: “Do you think wearing uniforms is a good idea?” _ Minh Dan: “________”

A. Well done. You did it. B. Yeah. You don’t have to think of what to wear every day.

C. It’s nice of you to say so. D. Yes, I can. And so can all of my friends.

10. _ Tim: “________” _ Paul: “I disagree. The course is too expensive for us.”

A. That academy isn’t good. B. That summer course is unaffordable.

C. Do you like that course? D. Why not take that summer course?

Thí sinh chỉ viết mẫu tự (A, B, C, hoặc D) đại diện cho câu trả lời đúng vào Phần trả lời.

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019

Phần trả lời:

1. __________

2. __________

3. __________

4. __________

5. __________

 

6. __________

7. __________

8. __________

9. __________

10. _________

THÍ SINH KHÔNG ĐƯỢC VIẾT GÌ VÀO PHÁCH NÀY

=============================================================================

II. Look at the signs. Choose the best answer (A, B, C or D) for questions 11 and 12. (0.5 pt)

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019

kisspng-driving-under-the-influence-alcoholic-drink-don-t-temporarily-drunk-driving-punishment-5af24d1e04fd67

 

(A)

11. What does sign (A) say?

A. You mustn’t drive after drinking.

B. You shouldn’t drive under the influence of drugs.

C. You must be careful with drunk drivers.

D. You should be careful as there is a pub ahead.

 

word image

(B)

12. What does sign (B) say?

A.Disabled people can stand here.

B. This is a forbidden area for the handicapped.

C. Facilities for disabled people are available here.

D. The handicapped must stay here at all times.

Thí sinh chỉ viết mẫu tự (A, B, C, hoặc D) đại diện cho câu trả lời đúng vào Phần trả lời.

Phần trả lời: 11. ___________ 12. ___________

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019

III. Read the following passage. Decide if the statements from 13 to 16 are True or False, and choose the correct answers (A, B, C or D) for questions 17 and 18. (1.5 pt)

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019

There is a list of interesting jobs that we’ll never have again, and a town crier is, of course, on the list. It’s been a long time since town criers worked professionally, so there are not many people knowing who town criers were. Today we can only see them in the movies or at some old tourist sites. Before newspapers were invented, a town crier, who was usually an older gentleman with a booming voice, always dressed officially and had a little bell which he carried with him always. His job was to go through city streets ringing the bell and shouting the latest news as he was walking.

The occupation of the town crier was quickly replaced by radio, television, texting, internet, and all the marvels of modern technology. Today this occupation exists only for entertaining purposes and as local folklore. Competitions for the best town criers are still being held in some parts of the world like America, Australia, Canada and England.

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019

13. A lot of people now work as professional town criers.

14. Today people can get to know about town criers in films and at some tourist attractions.

15. Town criers had worked professionally before mass media were invented.

16. Town criers used to wear casual clothes when working.

17. What is the passage mainly about?

A. The birth of town crying B. Town crying, an extinct job

C. Town criers and modern technology D. Town crying for entertainment

18. It can be inferred from the passage that town criers used to ________.

A. live in a town square. B. be waited and welcomed to town squares.

C. make loud deep sounds. D. take part in competitions in western countries.

Từ câu 13 đến câu 16, thí sinh phải viết đầy đủ từ True hoặc False vào ô trả lời. Mọi cách viết khác đều không được chấm điểm. Đối với câu 17 và 18, thí sinh chỉ viết mẫu tự (A, B, C hoặc D) đại diện cho câu trả lời đúng vào Phần trả lời.

Phần trả lời: 13. ________ 14. ________ 15. ________ 16. ________ // 17. ________ 18. ________

THÍ SINH KHÔNG ĐƯỢC VIẾT GÌ VÀO PHÁCH NÀY

=============================================================================

IV. Choose the word (A, B, C or D) that best fits the blank space in the following passage. (1.5 pts)

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019

There are many ways to cut the (19)_____ of your power bill in your home. Take a look at the way we choose computers (a laptop or a desktop computer). A laptop is a computer that is small enough (20)_____ carried around easily and is flat when closed. While a desktop computer is the one that fits on a desk but that is not easily moved from place to place.

Regardless of their convenience difference, choosing a laptop or a desktop computer may result in a significant difference in energy (21)_____ . I’m writing this by using a laptop with power (22)_____ features switched on – using around 50 watts maximum. Back some years ago, I would work with a desktop computer with a 17″ CRT screen – around 300 watts all told.

The following are some rough (23)_____ based on coal fired power generation for just the computer aspect:

– Laptop = 50w x 10 hours a day x 365 days = 182.5 kilowatt hours

– Desktop = 300w x 10 hours a day x 365 = 1095 kilowatt hours

In the case of coal fired electricity, each kilowatt you save not only puts (24)_____ back into your pockets, but also avoids up to 1.5 pounds of carbon dioxide emissions being generated.

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019

19. A. energy B. costs C. households D. power

20. A. having B. being C. to be D. to have

21. A. efficiency B. affection C. production D. effect

22. A. consuming B. lighting C. saving D. sleeping

23. A. innovations B. productions C. settings D. calculations

24. A. cash B. debt C. product D. economy

Thí sinh chỉ viết mẫu tự (A, B, C, hoặc D) đại diện cho câu trả lời đúng vào Phần trả lời.

Phần trả lời: 19. ________ 20. ________ 21. ________ 22. ________ 23. ________ 24. ________

V. Use the correct form of the word given in each sentence. (1.5 pts)

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019

25. Ha Noi will have ______ between 23°C and 27°C. [temperate]

26. It’s worrying that natural disasters are becoming ______ damaging. [increase]

27. UFO stands for “______ Flying Object”, which is also known as a flying saucer. [identify]

28. Although robots have proved to be significant, they still have a few ______. [limit]

29. You can finish the work at home on Sunday if ______. [necessity]

30. The police ______ to the emergency quickly and the victims were rescued. [response]

Thí sinh phải viết từ cần điền vào Phần trả lời dưới dây.

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019

Phần trả lời: 25. _____________________ 26. _______________________ 27. _______________________


28.
_____________________ 29. _______________________ 30. _______________________

THÍ SINH KHÔNG ĐƯỢC VIẾT GÌ VÀO PHÁCH NÀY

============================================================================

VI. Rearrange the groups of words in a correct order to make complete sentences. (0.5 pt)

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019

31. India, downing trees / and power lines, causing / has hit / widespread damage / a powerful cyclone /./

32. what would you do?/ If you had / and playing games endlessly, / a 15-year-old / boy staying up too late /./

Thí sinh viết tiếp các nhóm từ và dấu câu theo đúng trình tự vào Phần trả lời để hình thành câu hoàn chỉnh.

Phần trả lời:

31. A powerful cyclone ____________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________

32. If you had ___________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________

VII. Rewrite each of the following sentences in another way so that it means almost the same as the sentence printed before it. (2.0 pts)

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019

33. Nowadays young people pay more attention to traditional festivals than they did some years ago.

Some years back young ____________________

34. This is the first time they have experienced the wonderful feeling in space.

They have never _________________________

35. We should teach young children to care for the environment.

I suggest young children ____________________

36. Drivers and passengers must fasten the seat belt when travelling in cars.

It is compulsory for ________________________

Thí sinh viết tiếp những câu trên theo đúng yêu cầu của đề dẫn vào Phần trả lời dưới đây.

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019

Phần trả lời:

33. Some years back young

____________________________________________________________________________________

34. They have never

____________________________________________________________________________________

35. I suggest young children

____________________________________________________________________________________

36. It is compulsory for

____________________________________________________________________________________

THE END OF THE TEST

ĐÁP ÁN ĐỀ THI TUYỂN SINH LỚP 10 MÔN ANH TPHCM 2019

I. TRẮC NGHIỆM

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019

1. C

2. 8

3. C

4. D

5. B

6. B

7. C

8. A

9. B

10. D

11. A

12. C

13. False

14. True

15. True

16. False

17. B

18. C

19. B

20. C

21. A

22. C

23. D

24. A

25.

temperatures

26.

increasingly

27.

unidentified

28.

limitations

29.

necessary

30.

responded

II. WRITING

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019

31. A powerful cyclone has hit India, downing tree and power lines, causing widespread damage.

32. If you had a 15-year-old boy staying up too late and playing game endlessly, what would you do?

33. Some year back young people paid less attention to traditional festivals than they do nowadays.

Some year back young people did not pay as much attention to traditional festivals as they do nowadays.

34. They have never experienced the wonderful feeling in space before.

35. I suggest young children (should) be taught to care for the environment.

36. It is compulsory for drivers and passengers to fasten the seat belt when traveling in cars.

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2019

ĐỀ THI TUYỂN SINH LỚP 10 MÔN ANH TPHCM 2019

ĐỀ THI TUYỂN SINH LỚP 10 MÔN ANH TPHCM 2019

Để cập nhật đề thi vào lớp 10 môn Anh Tp.HCM các năm thường xuyên và nhanh chóng, các bạn có thể truy cập vào website của chúng tôi:

Tổng hợp Đề Thi vào lớp 10 – 24htuhoc.com

Hoặc truy cấp website:

Học trực tuyến – Tuyensinh247.com

24htuhoc

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.