Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020 có đáp án

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020 có đáp án

ĐỀ THI TUYỂN SINH LỚP 10 MÔN ANH TPHCM 2020

ĐỀ THI TUYỂN SINH LỚP 10 MÔN ANH TPHCM 2020

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO

KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10

THÀNH PHỐ HỒ CHÍ MINH

TRUNG HỌC PHỔ THÔNG NĂM HỌC 2020-2021

 

MÔN THI: TIẾNG ANH

ĐỀ CHÍNH THỨC

Thời gian: 60 phút (không tính thời gian giao đề)

Choose the word/phrase (A, B, C or D) that best fits the space in each sentence. (2.5 pts)

1. The government is trying to _____ people to use public buses instead of motorbikes.

A. complain B. provide C. reduce D. persuade

2. Watching TV all day is a bad habit_______ we get no physical exercise.

A. but B. even though C. because D. for

3. Valentine’s Day is celebrated ______ February 14th.

A. for B. in C. on D. at

4. We are looking forward to our_______ in the competition.

A. participation B. likeness C. failure D. variety

5. Mr. Tan, who teaches physics here, speaks very________ English.

A. best B. good C. well D. better

6. The mosque, which Lan walks __________ on her way to school, look beautiful.

A. past B. into C. through D. across

7. Are you_______ learning on Saturday mornings this term?

A. interested B. likely C. busy D. expected

8. That’s Maryam, the girl _________ visited Lan and Nga last week.

A. who B. whom C. whose D. which

9. – Student A: “Give my best regards to your parents”.

– Student B: “ _______”

A. It’s nice of you to say so. B. You’re welcome!

C. I’m glad to hear that. D. Thanks. I will.

10. – Student A: “Would you please wait a while”.

– Student B: “ _______”

A. Never mind. B. Certainly! I’ll be right here.

C. Of course, I wouldn’t D. Not at all.

Thí sinh chỉ viết mẫu tự (A, B, C hoặc D) đại diện cho câu trả lời đúng vào Phần trả lời.

Phần trả lời: 1. _________ 2. _________ 3. _________ 4. _________ 5. ________

6. _________ 7. _________ 8. _________ 9. _________ 10. ________

Look at the signs. Choose the best answers (A, B, C or D) for questions 11 and 12. (0.5 pt)

11/ What does the sign say?

E:\GRAPHIC DESIGN\logo\anh hcm 20.jpg

A. not to start the engine with a cellphone.

B. not to stop and buy a cellphone on the way.

C. not to use cellphones when driving.

D. not to talk with friends when driving.

12/ What does the sign say?

E:\GRAPHIC DESIGN\logo\anh hcm 20.2.jpg

A. The area when the passengers check in to board.

B. The area when the passengers wait for the flight.

C. The place where the passengers will leave.

D. The area when the passengers from landing flights come out.

Thí sinh chỉ viết mẫu tự (A, B, C or D) đại diện cho câu trả lời đúng vào Phần trả lời.

Phần trả lời: 11. __________ 12. _____________

Read the following passage. Decide if the statements from 13 to 16 are True or False, and choose the correct answers (A, B, C or D) for questions 17 and 18. (1.5pts).

In Britain there is a holiday now which people call Mother’s Day. In the old days many girls from working-class families in towns and cities and from farmers’ families in the country worked in rich houses. Once a year, it was usually on Sunday in March, they were allowed to visited their mothers. They went home and brought presents for their mothers and for other members of their families. People called that day Mothering Day or Mothering Sunday. Mothering Day later became Mother’s Day. It is the last Sunday in March.

In 1914, President Woodrow Wilson and Congress agreed that the second Sunday in May should be observed as Mother’s Day in America. On that day, children give their mothers flowers, presents and cards to show their love to their mothers. Americans spend millions of dollars to buy Mother’s Day gifts. Clothes, perfume, jewelry and books or tickets to the theater are given to mothers. People who cannot be with their mothers on that day usually send them presents and call them on the phone.

13/ Mother’s Day is a day on which children show their love to their male parents

14/ In the United States, Mother’s Day has been celebrated on the second Sunday in May since the early 19th century.

15/ Americans usually offer gifts to their mothers on Mother’s Day.

16/ People who cannot visit their mothers on Mother’s Day often phone to talk to them.

17/ According to the passage, Mother’s Day is ________ in Britain.

A. the last Sunday in May B. the second Sunday in May

C. the last Sunday in March D. the first Sunday in March.

18/ What does the passage mainly discuss?

A. A day children give someone they respect flowers, presents and cards.

B. A day when servants could return home to visit their mothers.

C. A day children show their love to mothers and fathers.

D. A day to honor mothers and motherhood.

Từ câu 13 đến câu 16, thí sinh phải viết đầy đủ từ True hoặc False vào ô trả lời. Mọi cách viết khác đều không được chấm điểm. Đối với câu 17 và 18, thí sinh chỉ viết mẫu tự (A, B, C hoặc D) đại diện cho câu trả lời đúng vào Phần trả lời.

Phần trả lời: 13. _______ 14. _______ 15. _______ 16. _______ // 17. _______ 18. ________

IV. Choose the word/phrase (A,B, C or D) that best fits he blank space in the following passage.(1.5 pts)

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020

The changes that took place in schools have changed the roles of teachers. In the past, teachers (19) ______ the major source of knowledge, the leaders and educator of their students’ school life. Nowadays, teachers provide information and show their students (20) ______ to handle it. Although they are still considered to be a kind of facilitator in the class, they can be thought of as a fascilitator in the learning process.

Another difference between the past and present tasks of teachers is represented by the (21) ______ background they need in order to be able to use computers and some other machines effectively. Instead of teaching with chalk, they need to be information technology experts.

One of the biggest challenges (22) _______ teachers is that their role I the school management has also changed. The school needs them as individuals, who can make (23) ______ and cope with the stress of the world of schools. At the same time teachers need to be able to work in teams, and cooperate with colleagues and parents. A teacher has not only to instruct but also to (24) _______ the student with confidence and determination.

19/ A. used to be B. were used to be C. got used to being D. were being used

20/ A. who B. how C. what D. which

21/ A. media B. cultural C. technical D. social

22/ A. in B. by C. on D. for

23/ A. decisions B. experiences C. difficulties D. mistakes

24/ A. design B. prevent C. inspire D. inform

Thí sinh chỉ viết mẫu tự (A, B, C or D) đại diện cho câu trả lời đúng vào Phần trả lời.

Phần trả lời: 19. _______ 20. _______ 21. _______ 22. _______ 23. ________ 24. ________

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020

V. Use the correct form of the word given in each sentence. (1.5 pts)

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020

25/ __________, my childhood friends get together for entertainment. (occasion)

26/ Her performance was so _______ that we all stood up to clap your hands. (impress)

27/ The _________ for the Best Actress cried when her name was announced. (nominate)

28/ Most accidents can be avoided if people pay more _________. (attend)

29/ The aim is to raise people’s awareness of the __________ of rhinos. (conserve)

30/ My creative sister spends all her free time __________ her own room. (decorate)

Thí sinh phải viết từ cần điền vào Phần trả lời dưới đây.

Phần trả lời: 25. _______________ 26.________________ 27. _________________

28. _______________ 29. ________________ 30. _________________

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020

Rearrange the groups of words in a correct order to make complete sentences.

31/ have been added / fashionable / Modern patterns / to make it more / to the Ao dai /. /

32/ language is / Nowadays, / compulsory for / students of all ages / learning a foreign /. /

Thí sinh viết tiếp các nhóm từ và dấu câu theo đúng trình tự vào Phần trả lời để hình thành câu hoàn chỉnh.

Phần trả lời:

31. Modern patterns ____________________________________________________________

______________________________________________________________________________

32. Nowadays, __________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

Rewrite each of the following sentences in another way so that it means almost the same as the sentence printed before it. (2.0 pts)

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020

33/ “Why don’t you clear up the garbage before leaving, Linh?” said Mai.

Mai suggested that ______________________________________________________________________________

34/ We haven’t used these machines for a long time.

It’s been ______________________________________________________________________________

35/ Thu is the best tennis player in the club.

No-one else in the club can ______________________________________________________________________________

36/ It’s a pity they are travelling on uncomfortable buses.

They wish they ______________________________________________________________________________

Phần trả lời:

33. Mai suggested that ______________________________________________________________________________

34. It’s been ______________________________________________________________________________

35. No-one else in the club can ______________________________________________________________________________

36. They wish they ______________________________________________________________________________

THE END OF THE TEST

HƯỚNG DẪN CHẤM MÔN TIẾNG ANH (thường)

ĐỀ THI TUYỂN SINH LỚP 10 MÔN ANH TPHCM 2020 – KHÓA NGÀY 16 THÁNG 7 NĂM 2020

Từ câu 1 đến câu 32 mỗi câu trả lời đúng thí sinh đạt 0..25 điểm.

Thí sinh viết không rõ ràng kí tự A-B-C-D: không cho điểm.

I. Choose the word/phrase (A, B, C or D) that best fits the space in each sentence. (2.5 pts)

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020

1 – D 2 – C 3 – C 4 – A 5 – B

6 – A 7 – C 8 – A 9 – D 10 – B

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020

II. Look at the signs. Choose the best answers (A, B, C or D) for questions 11 and 12. (0.5 pt)

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020

11 – C 12 – D

III. Read the following passage. Decide if the statements from 13 to 16 are True or False, and choose the correct answers (A, B, C or D) for questions 17 and 18. (1.5pts).

Thí sinh viết tắt hoặc viết không rõ ràng True/False, viết không rõ ràng kí tự A-B-C-D: không cho điểm.

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020

13 – False 14 – False 15 – True 16 – True 17 – C 18 – D

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020

IV. Choose the word/phrase (A,B, C or D) that best fits he blank space in the following passage.

(1.5 pts)

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020

19 – A 20 – B 21 – C 22 – D 23 – A 24 – C

V. Use the correct form of the word given in each sentence. (1.5 pts)

Thí sinh viết sai chính tả: không cho điểm.

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020

25 – Occasionally 26 – impressive 27 – nominee

28 – attention 29 – conservation 30 – decorating

VI. Rearrange the groups of words in a correct order to make complete sentences.

Thí sinh sắp xếp sai vị trí, viết sai chính tá: không cho điểm.

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020

31 – Modern patterns have been added to the Ao dai to make it more fashionable.

32 – Nowadays, learning a foreign language is compulsory for students of all ages.

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020

VII. Rewrite each of the following sentences in another way so that it means almost the same as the sentence printed before it. (2.0 pts)

Mối câu trả lời đúng thí sinh đạt 0.5 điểm.

– Thí sinh sắp xếp sai vị trí, viết sai cấu trúc: không cho điểm.

– Thí sinh viết sai chính tả ảnh hường nghiêm trọng ý nghĩa câu: không cho điểm.

– Thí sinh viết sai chính tả nhưng không ảnh hưởng ý nghĩa câu: trừ 0.25 điểm.

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020

33 – Mai suggested that Linh (should) clear up the garbage before leaving.

34 – It’s been a long time since we (last) used these machines.

It’s been a long time since the last time we used these machines.

It’s been a long time since these machines were (last) used.

35 – No-one else in the club can play tennis as well as Thu (can/does).

36 – They wish they were travelling/ were travelling on (more) comfortable buses.

They wish they could travel on (more) comfortable buses.

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn anh TPHCM 2020.

Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Anh TPHCM 2020

ĐỀ THI TUYỂN SINH LỚP 10 MÔN ANH TPHCM 2020

Để cập nhật đề thi vào lớp 10 môn Anh Tp.HCM các năm thường xuyên và nhanh chóng, các bạn có thể truy cập vào website của chúng tôi:

Tổng hợp Đề Thi vào lớp 10 – 24htuhoc.com

Hoặc truy cấp website:

https://vietnamnet.vn/vn/giao-duc/

24htuhoc

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.